Adakah Anda Salah Seorang Calon Yang Bakal Menduduki Ujian Psikometrik Pembantu Pertahanan Awam Gred KP19 Pada 24 Ogos Ini?

Risau Gagal?
Jom Saya Kongsikan Kepada Anda Cara Menjawab Soalan Psikometrik Dengan Cara Yang Betul.

Cikgu Khairul

Pertama sekali, salam perkenalan daripada saya Cikgu Khairul. Dalam artikel ini, saya akan kongsikan kepada anda soalan ujian psikometrik pembantu pertahanan awam mengikut format tahun 2022.

Dalam banyak-banyak ujian SPA, ujian psikometrik adalah ujian paling mudah untuk dijawab. Anda tahu tak kenapa ujian ini mudah? Sebabnya anda tak perlu hafal formula matematik, tak perlu ingat fakta, tak perlu tahu isu semasa, tak perlu tahu grammar. 

 • Tak ada soalan daya menyelesaikan masalah.
 • Tak ada soalan kefahaman bahasa inggeris.
 • Tak ada soalan pengetahuan am.

Semuanya soalan berkaitan dengan perwatakan diri anda sendiri. Soalan hanya bertanyakan adakah anda seorang yang teliti, adakah anda seorang yang penyabar, dan soalan-soalan bersifat keperibadian yang lain.

Soalan psikometrik ini berbentuk objektif dan biasanya mempunyai dua atau lima pilihan jawapan.

 • Ya atau Tidak
 • Betul atau Salah
 • Ya atau Betul atau Tidak Pasti
 • Sangat Setuju, Setuju, Tak Pasti, Tidak Bersetuju, Sangat Tidak Bersetuju

Kalau Mudah, Patut Ramailah Yang Akan Luluskan?

Oh, jangan fikir macam tu dulu. Tujuan utama ujian psikometrik ini bukanlah untuk meluluskan calon. Tapi ianya bertujuan untuk menapis dan mengecilkan jumlah calon. Bila calon dah sikit, itu akan memudahkan sesi temuduga dijalankan.

Jika calon dipanggil hadir exam seramai 20,000 orang, ianya akan ditapis dan dikecilkan menjadi 2,000 orang. Hanya calon-calon yang berkualiti sahaja yang berjaya melepasi ujian ini.

Tak percaya?

Di bawah ini merupakan statistik exam psikometrik yang pernah dijalankan sebelum ini.


Ramai Gagal.

Yang hadir exam memang ramai, yang gagal exam pun ramai jugak. Persoalannya sekarang, adakah anda salah seorang calon yang gagal ataupun calon yang lulus?

Jadi, apa yang dinilai sebenarnya dalam ujian psikometrik ini sehinggakan ramai calon gagal melepasi ujian ini? Jom saya tunjukkan kepada anda beberapa soalan exam lepas dan apa yang dinilai.

1. Saya biasanya mengotakan janji untuk melaksanakan sesuatu, walaupun ia menyusahkan atau tidak menyenangkan.

A. Ya
B. Tidak

Apa yang dinilai?

👉 Mengenalpasti adakah calon mempunyai sifat tanggungjawab dalam diri.


2. Saya fikir tidak mengapa untuk tidak mengendahkan undang-undang selagi mana saya tak melanggarnya.

A. Sangat tidak setuju
B. Tidak setuju
C. Setuju
D. Sangat setuju

Apa yang dinilai?

👉 Mengenalpasti adakah calon seorang yang berdisiplin ataupun tidak.


3. Saya bersedia mengkaji semula semua maklumat berkaitan projek terdahulu untuk memastikan bahawa perancangan projek baru mempertimbangkan pengalaman yang saya ada.

A. Sangat tidak setuju
B. Tidak setuju
C. Tak pasti
D. Setuju
E. Sangat setuju

Apa yang dinilai?

👉 Mengenalpasti adakah calon mempunyai sifat analitikal ataupun tidak.

Soalan memang nampak mudah. Tapi disebalik soalan yang mudah ini sebenarnya ia sedang mencungkil sikap-sikap negatif yang ada dalam diri anda. 

Ada sesetengah calon suka ambil mudah, "Apa susah, bagi jer jawapan positif semua".

Tapi anda perlu ingat satu perkara. Soalan-soalan ini direka khas oleh pakar psikologi. Ada soalan direka untuk mengelirukan anda. Apa yang anda fikir sikap positif, itulah sikap negatif yang sebenar.

Sehebat mana pun anda sembunyikan sikap negatif dalam diri, pastinya akan 'terkantoi' jugak.

Bagaimana nak tahu adakah anda sudah bersedia untuk mengambil exam psikometrik ini? Jom jawab kuiz mudah psikometrik di bawah ini. 

Dalam kuiz ini terdapat 20 soalan berkaitan dengan psikometrik. Apakah skor yang bakal anda dapat? Adakah LULUS atau GAGAL

Macam Mana Nak Lulus?


Ujian psikometrik macam dah jadi tapisan wajib untuk masuk kerja kerajaan. Tak susah pun ujian ni. Ianya lebih kepada nak tapis calon yang betul-betul sesuai dengan jawatan yang dipohon.

Kunci paling utama untuk lulus ujian psikometrik ialah:


"Tonjolan Nilai Positif",
"Teguhkan Pendirian Anda"


Sebagai seorang pembantu pertahanan awam, antara perwatakan yang perlu ada dalam diri anda ialah sikap teliti. Majikan mana yang suka pekerjanya mempunyai sikap cuai kan? Setuju tak?

Atas sebab itulah kenapa seorang pembantu pertahanan awam perlu mempunyai sikap teliti bagi mengelakkan kesilapan ketika mereka menjalankan tugas yang diamanahkan kepada mereka.

Jadi, pihak SPA lebih menekankan calon yang bersifat teliti dalam menjawat jawatan ini. Bagaimana pihak SPA nak tapis ribuan calon yang betul-betul mempunyai sikap teliti?

Di bawah ini merupakan soalan yang menguji sikap ketelitian dalam diri seorang calon pembantu pertahanan awam.

Soalan 1. Jika menghadapi masalah fikiran saya akan menjadi tenang.

A. Ya
B. Tidak


Soalan ini sebenarnya ingin menguji sama ada anda mempunyai sikap teliti ataupun tidak. Antara sikap individu yang mempunyai sikap ketelitian yang tinggi ialah mereka sentiasa tenang.

Jika individu itu tidak mempunyai sikap tenang, setiap pekerjaan yang mereka lakukan secara sambil tergesa-gesa dan boleh mengundang kecuaian.

Bagi membuktikan anda ini seorang individu yang mempunyai sikap teliti, anda perlu tunjukkan sikap tenang dalam diri anda dengan memilih jawapan SETUJU.


Group Telegram Rasmi Ujian Psikometrik 2022.

Sila join telegram ini bagi mendapatkan lagi banyak info tentang ujian psikometrik sepanjang bulan ini. Antaranya perkara yang saya kongsikan ialah..

 • Contoh Soalan Perangkap Psikometrik.
 • Cara Menjawab Soalan Psikometrik.
 • Markah Lulus Ujian Psikometrik 2022.
 • 3 Perkara Menggagalkan Calon Psikometrik.

Pendirian Kena Tetap.


Ujian psikometrik ini juga boleh tahu sama ada individu itu berlaku jujur ataupun sekadar berpura-pura ketika menjawab soalan. Setiap soalan akan bertanyakan soalan yang berulang-ulang.

Tujuannya ialah untuk memastikan dan mengesahkan sesuatu sikap itu betul-betul wujud dalam diri anda ataupun sekadar dibuat-buat.

Soalan di bawah ini digunakan untuk mengesahkan sama ada anda mempunyai sikap teliti ataupun tidak.

Soalan 2: Saya memerlukan masa yang lama dalam menyiapkan sesuatu tugasan bagi menjamin hasil kerja yang terbaik dan tiada kesilapan.

A. Setuju
B. Tidak Setuju


Kalau anda nak tahu, soalan 1 dan soalan 2 itu saling berkaitan antara satu sama lain. 

Soalan 1 itu bertujuan untuk menguji adakah anda seorang individu yang teliti. Soalan 2 pula digunakan untuk mengesahkan adakah betul anda mempunyai sikap teliti itu ataupun anda sekadar buat-buat ada.

Setuju tak kalau saya katakan individu yang teliti ini mempunyai sikap disiplin yang tinggi dalam diri mereka? Hasil kerja yang baik tidak bergantung kepada berapa lama ianya perlu disiapkan.

Tapi bergantung kepada sikap individu itu sendiri sama ada komited atau tidak dalam tugasan mereka. Jadi, tiada keperluan bagi seseorang itu nak mengambil masa yang lama dalam menyiapkan tugasan.

Kerana itu sememangnya kepakaran mereka. Individu yang mengambil masa lama ini selalunya suka melengah-lengahkan kerja disebabkan tahap disiplin yang rendah dalam diri mereka.

Jika anda menyokong soalan 2 ini, jelas menunjukkan anda seorang individu yang mempunyai sikap disiplin yang rendah. Jadi, jawapan 1 dan jawapan 2 menjadi bercanggah antara satu sama lain.

Ketika ini, pihak SPA menganggap anda individu yang tidak jujur ketika menjawab ujian psikometrik. Kebarangkalian untuk gagal memang tinggi. 

Jawapan yang sepatutnya anda berikan ialah TIDAK SETUJU. Jawapan ini dapat membuktikan anda seorang individu yang teliti dan mempunyai disiplin yang tinggi.

Hampir empat ribu calon yang jawab kuiz ini bersetuju dengan pernyataan ini. Nampak tak betapa ramai yang dah terjatuh ke dalam jerat psikologi ini.


Mahukan Lagi Soalan & Huraian Jawapan Seperti Ini?

Untuk persediaan ujian yang bakal tiba nanti, saya highly recommended kepada anda untuk baca satu rujukan psikometrik ini.

Sila klik butang di bawah ini untuk baca.

Dalam tu, Tim Infokerjaya telah terangkan secara terperinci rahsia menjawab ujian psikometrik. Dalam tu ada 200 soalan lengkap dengan huraian jawapan, mudah untuk anda faham. 

Soalan pulak sentiasa dikemaskini mengikut standard yang dikeluarkan oleh SPA dan mengikut format ujian psikometrik tahun 2022. Taklah anda buang masa pergi buat latih tubi soalan-soalan format lama kan.

Tapi sempat ke nak studi? Exam dah dekat ni?

Jangan risau, sebab ebook ini dihantar menggunakan emel. Lepas selesai pembayaran, anda boleh download terus dekat emel dan terus boleh baca. Tak sampai 5 minit pun. Tak perlu tunggu-tunggu.


Boleh Lulus Ke?

Usah risau! Tim Infokerjaya dah membantu graduan sejak tahun 2008 lagi. Dah lebih 80,000 graduan dah berjaya mereka bantu. Ribuan jawatan pegawai kerajaan, ribuan dah lulus exam dan lulus temuduga.


Maklum Balas Calon.

Ini maklum balas daripada calon exam yang lepas. Anda boleh baca reaksi dia selepas baca rujukan ini.

Calon ni beritahu soalan dalam rujukan psikometrik ini seakan-akan sama dengan soalan ujian sebenar yang dia ambik. Sebab soalan seakan-akan sama itulah yang dia boleh lulus ujian tu. Tunggu untuk dipanggil temuduga je nanti.

Alhamdullillah, dia lulus ujian tu dan tunggu panggilan untuk temuduga.

Calon ni pula beritahu pada awalnya dia hanya baca preview. Selepas baca, dia yakin panduan dapat membantu dia untuk lulus ujian psikometrik ini. Dan dia sudah pun berjaya lulus dan sedia untuk hadir ke sesi temuduga.

Saya doakan anda pun dapat keputusan yang sama dengan calon-calon ini. Sila klik butang di bawah untuk download panduan psikometrik ini.

Bonus Untuk Anda!


Sebagai nilai tambah kepada pembelian anda agar lebih berbaloi, saya hadiahkan lagi BONUS EXTRA ini khas untuk anda.

🎁 Bonus #1: Koleksi Soalan Psikometrik 2022

Dalam ebook ini, saya himpunkan kesemua soalan psikometrik pada exam sebelum ini kepada anda. (Tiga set soalan).

Set 1 » go.cikeja.com/psiko-1

Set 2 » go.cikeja.com/psiko-2

Set 3 » go.cikeja.com/psiko-3

(password protected)


🎁 Bonus #2: Koleksi Kuiz Psikometrik

Dalam kuiz ini, anda hanya perlu pilih jawapan pilihan anda. Jika jawapan anda salah, secara automatik jawapan yang betul akan muncul. (Tiga set kuiz).

Kuiz 1 » soalankuiz.com/psiko-1

Kuiz 2 » soalankuiz.com/psiko-2

Kuiz 3 » soalankuiz.com/psiko-3

(password protected)


🎁 Bonus #3: Psikometrik Pembantu Pertahanan Awam Gred KP19

Ujian psikometrik bukanlah sekadar mencari calon yang bersikap positif, tapi ianya lebih kepada mencari calon yang mempunyai perwatakan positif yang memenuhi kriteria yang diperlukan dalam jawatan pembantu pertahanan awam.

 • Perwatakan yang macam mana pihak SPA cari untuk mengisi kekosongan jawatan pembantu pertahanan awam? Terdapat sembilan perwatakan yang perlu ada dalam diri anda jika anda mahu lulus ujian ini.
 • Memilih jawapan negatif boleh membantu anda untuk lulus. Soalan psikometrik ini memang dicipta untuk mencungkil perangai sebenar anda. Adakalanya anda perlu sokong pernyataan negatif untuk membuktikan anda jujur dalam menjawab.

Nak tahu bagaimana? Itu semua saya kongsikan dalam ebook ini.

Download » go.cikeja.com/pembantu-pertahanan-awam

(password protected)


🎁 Bonus #4: Bahan Study Dalam Telegram

Di bawah ini merupakan soalan yang pernah ditanya dalam ujian psikometrik sebelum ini.

Soalan 1: Penjual tidak menjual goreng pisang untuk pelanggan, tapi pelanggan yang menyuruh penjual mengorengkan pisang untuknya.

Soalan 2: Penjual tidak memilih barang untuk dijual, tapi barang dipilih oleh pembeli.

Ramai calon tak tahu apa yang ingin dicungkil dalam soalan ini. Usah risau! Kerana saya berikan huraian jawapan lengkap kepada anda. Jadi, anda akan tahu apa trick disebalik soalan yang ditanya.

Ada banyak lagi soalan yang mengelirukan saya kongsikan dalam telegram. Sila claim password dari saya untuk akses kesemua huraian jawapan ini.


PENTING! Kesemua bonus ini merupakan inisiatif saya sendiri dalam membantu anda buat persediaan. Sila pastikan anda membeli melalui link saya. Pastikan ikut langkah-langkah di bawah dalam memastikan anda layak untuk claim bonus ini.


Cara Claim Bonus

Langkah 1:
Sila beli Rujukan Psikometrik menggunakan link di bawah ini:
»
http://exampsikometrik.com « 

Langkah 2:
Sila whatsapp saya dengan menunjukkan resit pembelian Rujukan Psikometrik. Nanti saya berikan password untuk akses kesemua bonus ini.
»
Whatsapp: 016 7794 392 «Soalan Kerap Ditanya.

Sempat ke nak pos?
Buku ini berbentuk digital, format PDF. Saya akan emelkan ebook ini terus kepada emel anda selepas selesai pembayaran. Tiada pengeposan dilakukan dan anda tak perlu menunggu berhari-hari.
Ada berapa soalan?

Dalam rujukan ini kami sediakan 200 soalan lengkap dengan huraian jawapan. Anda akan tahu apa yang dinilai disebalik soalan melalui huraian jawapan ini. Nak tengok isi kandungan buku ini? Anda boleh download » PREVIEW COPY ini.

Harga berapa?
Terdapat tiga pakej, RM40, RM60 dan RM100. Setiap pakej mempunyai rujukan yang berbeza. Untuk persediaan ujian psikometrik sahaja, pakej RM40 sudah cukup memadai.
Pakej mana ada huraian jawapan?
Semua pakej ada disediakan huraian jawapan. Dari pakej RM40, RM60 dan RM100, semua lengkap dengan huraian jawapan.
Ada berapa muka surat?
Rujukan ni terdapat 90 lebih muka surat. Dalam ebook ini ada nota cara menjawab ujian psikometrik, contoh soalan dan huraian jawapan.
Ada soalan matematik tak?
Untuk makluman anda, soalan matematik telah digugurkan sejak Januari 2020 dari ujian ini. Adakah ujian akan datang confirm tak ada soalan matematik? Itu saya tidak berani janji, kerana kuasa terletak pada pihak SPA. Kemungkinan besar tak ada soalan matematik kerana ujian terakhir ada soalan matematik pun pada Januari 2020. Sebagai langkah berjaga-jaga, saya syorkan anda buat sedikit persediaan. Usah risau, dalam rujukan ini saya disertakan sekali dengan nota & soalan matematik.
Confirm lulus ke?
Kami tak menjaminkan bulan dan bintang kepada anda. Anda boleh baca sendiri maklumbalas daripada pembeli. Mereka semua gembira semasa menjawab exam sebab tahu cara untuk menjawab. Semua itu kami kongsikan dalam rujukan ini.
Saya dah beli buku tu dengan orang lain, masih boleh ke nak claim bonus dari cikgu?
Tak boleh, harap maaf. Bonus ini saya hanya berikan kepada pembeli yang beli melalui link saya sahaja. Anda boleh buat pembelian baru untuk claim bonus ini.