Kuiz Psikometrik SPA

Anda Sudah Bersedia Untuk Ujian Psikometrik Nanti? Jom Uji Sikap Anda Dengan Kuiz Ini.

Cikgu Khairul

Pertama sekali, salam perkenalan daripada saya Cikgu Khairul. Antara punca kegagalan seorang calon psikometrik ialah mereka tidak biasa dengan soalan yang ditanya.

Sehinggakan ada di antara mereka keliru dengan soalan. Walhal ujian psikometrik ini hanyalah ujian pasal diri sendiri. Apabila anda keliru dengan soalan, itu jelas menunjukkan anda sendiri tak mengenali diri anda sendiri.


Sikap Apa Yang Diuji?

Dalam ujian psikometrik sebenar, sikap yang dinilai itu bergantung kepada jawatan. Jika ketua jabatan mahukan seorang calon yang mempunyai sikap disiplin yang tinggi, maka lulus atau gagal ujian itu bergantung kepada tahap disiplin dalam diri seseorang calon.

  • Kurang berdisiplin = GAGAL

Selain daripada sikap berdisiplin, di bawah ini merupakan sikap yang menjadi penilaian dalam ujian psikometrik untuk semua jawatan.

  • Sikap tanggungjawab
  • Sikap amanah
  • Sikap kerjasama
  • Sikap teliti
  • Sikap yakin diri
  • Sikap analitikal

Uji Sikap Dalam Diri Anda.

Adakah anda cukup yakin sikap-sikap ini wujud dalam diri anda? Jika ditanyakan kepada calon, "Adakah anda mempunyai sikap teliti?" pastinya mereka akan menjawab ada.

Persoalannya sekarang, sejauh mana kebenaran jawapan mereka itu? Atas sebab itulah ujian psikometrik ini dijalankan. Ianya bertujuan untuk mencari calon yang bersikap positif dan mengesahkan adakah sikap positif itu betul-betul wujud ataupun sekadar dibuat-buat.

Anda pula macam mana? Adakah sikap positif dalam diri anda itu betul-betul wujud ataupun sekadar dibuat-buat?

Jom jawab kuiz sikap positif ini. Soalan-soalan kuiz ini saya kumpulkan daripada soalan-soalan ujian psikometrik yang lepas. Setiap kuiz dikategorikan mengikut topik-topik tersendiri.

Jika anda lulus kuiz-kuiz ini, kemungkinan besar anda akan lulus ujian psikometrik yang sebenar nanti. Saya doakan anda.


Password protected


Akses Password

Kuiz-kuiz ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.


Password protected


Password protected


Password protected


Password protected


Password protected


Password protected


Kuiz di atas mungkin mudah bagi anda disebabkan setiap kuiz dikategorikan kepada sikap-sikap tertentu. Cuba anda jawab kuiz Sikap X dan Sikap Z ini. Kuiz ini agak mencabar disebabkan ianya tidak diberitahu dinilai dari sikap apa, sama seperti ujian psikometrik sebenar.

Password protected


Password protected

Tak Tahu Nak Prepare Apa Untuk Ujian Kali Ini?


Untuk persediaan ujian yang bakal tiba nanti, saya highly recommended kepada anda untuk baca satu rujukan psikometrik ini.

Sila klik butang di bawah ini untuk baca.

Dalam tu, Tim Infokerjaya telah terangkan secara terperinci rahsia menjawab ujian psikometrik. Dalam tu ada 200 soalan lengkap dengan huraian jawapan, mudah untuk anda faham. 

Soalan pulak sentiasa dikemaskini mengikut standard yang dikeluarkan oleh SPA dan mengikut format ujian psikometrik tahun 2022. Taklah anda buang masa pergi buat latih tubi soalan-soalan format lama kan.

Tapi sempat ke nak studi? Exam dah dekat ni?

Jangan risau, sebab ebook ini dihantar menggunakan emel. Lepas selesai pembayaran, anda boleh download terus dekat emel dan terus boleh baca. Tak sampai 5 minit pun. Tak perlu tunggu-tunggu.


Boleh Lulus Ke?

Usah risau! Tim Infokerjaya dah membantu graduan sejak tahun 2008 lagi. Dah lebih 80,000 graduan dah berjaya mereka bantu. Ribuan jawatan pegawai kerajaan, ribuan dah lulus exam dan lulus temuduga.


Maklum Balas Calon.

Ini maklum balas daripada calon exam yang lepas. Anda boleh baca reaksi dia selepas baca rujukan ini.

Calon ini beritahu dia pernah ambil ujian psikometrik sebelum ini, tapi gagal kerana tak tahu teknik menjawab yang sebenar. Untuk ujian kali kedua, dia ambil keputusan untuk membaca rujukan psikometrik Tim Infokerjaya.

Alhamdullillah, dia lulus ujian tu dan tunggu panggilan untuk temuduga pada bulan depan.

Calon ni pula beritahu sebelum ini dia tak tahu nak rujuk kat mana sebelum jawab ujian psikometrik. Selepas membaca rujukan psikometrik Tim Infokerjaya ini, dia lebih jelas tentang format dan cara untuk jawab soalan kerana setiap soalan disediakan huraian jawapan. Dia amat syorkan rujukan ini kepada semua calon ujian psikometrik.

Saya doakan anda pun dapat keputusan yang sama dengan calon-calon ini. Sila klik butang di bawah untuk download panduan psikometrik ini.