Kes Studi Sebenar.

Jualan RM3,509 Seminggu Sebagai Dropship di Shopee.

Ringkasan Artikel.

Dalam artikel ini saya bakal kongsikan pengalaman saya sendiri berniaga di shopee tanpa perlu memegang produk.

Sebelum itu, suka saya perkenalkan diri dahulu. Saya Khairul merupakan seorang peniaga online. Saya dulu juga pernah berniaga menggunakan whatsap.

Tapi serius penat gila sebab kena layan customer yang belum tentu lagi nak beli.

Sehinggalah rakan saya yang syorkan saya berniaga di shopee. Kerja menjual jadi lagi mudah. Hanya perlu letak gambar produk, letak maklumat produk dan letak harga.


Ini Hasilnya…

Jualan setiap bulan semenjak berniaga di shopee, dan hasilnya amat memberansangkan. Mungkin disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan sekarang ini, ramai yang shopping online sebab tidak boleh keluar rumah.

Yang lagi best tentang PKP ini, pembeli sudah terbiasa untuk shopping secara online. Jadi, memang satu kerugianlah bagi saya kalau tak cuba letak barang di shopee untuk dijual.

Nak Tahu?

Saya yakin anda mesti nak tahu bagaimana saya buat jualan seperti ini bukan? Jujur saya cakap, tak ramai seller shopee yang nak kongsikan strategi mereka buat jualan.

Tapi bagi saya, biarlah ramai yang tahu. Sebab saya dulu pun diajar oleh kawan saya juga. Jadi tak salah kan kalau sekarang saya berkongsi kepada anda.

Empat Angka Sebulan

Teknik yang saya guna dalam membuat jualan seperti ini hanyalah dengan menjual produk orang lain. Tapi bukan semua produk!

Hanya produk yang mempunyai jualan yang tinggi di shopee sahaja yang saya pilih. Bila saya dah jumpa produk tersebut, saya akan letak produk itu ke dalam kedai shopee saya.

Tapi tak boleh main letak je tau. Sebabnya, setiap produk yang bakal saya pilih itu kenalah menepati ciri-ciri ditetapkan ini.

Antara ciri-ciri produk yang bakal saya pilih adalah:-

Ciri 1: Rating Star

Sekurang-kurangnya mempunyai rating 4 star. Rating yang tinggi menunjukkan produk itu disukai oleh pembeli & dan boleh mengurangkan kadar refund.


Ciri 2: Unit Jualan Minimal

Sekurang-kurangnya mempunyai 100 unit jualan pada setiap bulan. Ini menunjukkan produk ini mempunyai permintaan daripada pembeli.

Teknik Apa Tu?

Teknik ini sesuai bagi mereka yang tiada modal tapi nak cuba berniaga di shopee. Teknik saya gunakan ini ialah menjual secara dropship.

Saya yakin anda tentu tahu apa itu dropship kan?

Cara dia mudah je. Saya menjual produk daripada penjual lain dengan menaikkan sedikit harga. Penjual itu pun saya cari dekat shopee jugak. Mudah. Tak payah pening-pening kepala.

Apa Saya Buat?

Pertama sekali saya perlu mencari produk yang banyak terjual di shopee pada bulan ini.

Okey… Hasil carian saya itu, saya terjumpa produk ini. Iaitu set cadar.


  • Sikap tanggungjawab
  • Sikap amanah
  • Sikap kerjasama
  • Sikap teliti
  • Sikap yakin diri
  • Sikap analitikal

Uji Sikap Dalam Diri Anda.

Adakah anda cukup yakin sikap-sikap ini wujud dalam diri anda? Jika ditanyakan kepada calon, "Adakah anda mempunyai sikap teliti?" pastinya mereka akan menjawab ada.

Persoalannya sekarang, sejauh mana kebenaran jawapan mereka itu? Atas sebab itulah ujian psikometrik ini dijalankan. Ianya bertujuan untuk mencari calon yang bersikap positif dan mengesahkan adakah sikap positif itu betul-betul wujud ataupun sekadar dibuat-buat.

Anda pula macam mana? Adakah sikap positif dalam diri anda itu betul-betul wujud ataupun sekadar dibuat-buat?

Jom jawab kuiz sikap positif ini. Soalan-soalan kuiz ini saya kumpulkan daripada soalan-soalan ujian psikometrik yang lepas. Setiap kuiz dikategorikan mengikut topik-topik tersendiri.

Jika anda lulus kuiz-kuiz ini, kemungkinan besar anda akan lulus ujian psikometrik yang sebenar nanti. Saya doakan anda.


Password protected


Akses Password

Kuiz-kuiz ini merupakan bonus yang cikgu berikan kepada pembeli rujukan psikometrik sahaja. Sila claim password dengan klik butang di bawah ini.


Password protected


Password protected


Password protected


Password protected


Password protected


Password protected


Kuiz di atas mungkin mudah bagi anda disebabkan setiap kuiz dikategorikan kepada sikap-sikap tertentu. Cuba anda jawab kuiz Sikap X dan Sikap Z ini. Kuiz ini agak mencabar disebabkan ianya tidak diberitahu dinilai dari sikap apa, sama seperti ujian psikometrik sebenar.

Password protected


Password protected

Tak Tahu Nak Prepare Apa Untuk Ujian Kali Ini?


Untuk persediaan ujian yang bakal tiba nanti, saya highly recommended kepada anda untuk baca satu rujukan psikometrik ini.

Sila klik butang di bawah ini untuk baca.

Dalam tu, Tim Infokerjaya telah terangkan secara terperinci rahsia menjawab ujian psikometrik. Dalam tu ada 200 soalan lengkap dengan huraian jawapan, mudah untuk anda faham. 

Soalan pulak sentiasa dikemaskini mengikut standard yang dikeluarkan oleh SPA dan mengikut format ujian psikometrik tahun 2022. Taklah anda buang masa pergi buat latih tubi soalan-soalan format lama kan.

Tapi sempat ke nak studi? Exam dah dekat ni?

Jangan risau, sebab ebook ini dihantar menggunakan emel. Lepas selesai pembayaran, anda boleh download terus dekat emel dan terus boleh baca. Tak sampai 5 minit pun. Tak perlu tunggu-tunggu.


Boleh Lulus Ke?

Usah risau! Tim Infokerjaya dah membantu graduan sejak tahun 2008 lagi. Dah lebih 80,000 graduan dah berjaya mereka bantu. Ribuan jawatan pegawai kerajaan, ribuan dah lulus exam dan lulus temuduga.


Maklum Balas Calon.

Ini maklum balas daripada calon exam yang lepas. Anda boleh baca reaksi dia selepas baca rujukan ini.

Calon ini beritahu dia pernah ambil ujian psikometrik sebelum ini, tapi gagal kerana tak tahu teknik menjawab yang sebenar. Untuk ujian kali kedua, dia ambil keputusan untuk membaca rujukan psikometrik Tim Infokerjaya.

Alhamdullillah, dia lulus ujian tu dan tunggu panggilan untuk temuduga pada bulan depan.

Calon ni pula beritahu sebelum ini dia tak tahu nak rujuk kat mana sebelum jawab ujian psikometrik. Selepas membaca rujukan psikometrik Tim Infokerjaya ini, dia lebih jelas tentang format dan cara untuk jawab soalan kerana setiap soalan disediakan huraian jawapan. Dia amat syorkan rujukan ini kepada semua calon ujian psikometrik.

Saya doakan anda pun dapat keputusan yang sama dengan calon-calon ini. Sila klik butang di bawah untuk download panduan psikometrik ini.